Skip to content


廣告

廣告各式各樣, 基於對人的認知, 就有唔同風格既廣告

第一種,我叫做口號式, 電視播乜,觀眾就信乜
經典例子:

假設很簡單, 觀眾沒有辨別能力,講就會信, 廣告重複又重複就會work

響幾十年前, arm arm 有電視, 大家連去邊買電器都未知既時候, 呢條橋係ok的

之後更高章一點的就是提供”資訊”去說服觀眾

更更高章的就是訴諸觀眾的高尚情操, 下面這個是超越時代的經典傑作

你不是做地盤,你是建設香港的一份子, 多麼動聽 (人工都給他輕輕帶過, 真是絕

之後廣告都是努力製做氣氛, 商品本身的質量反而沒說

究竟維他奶好唔好飲呢? 有無營養呢? well, who cares?

有咩plan呢? 幾錢一個月呢? 點申請呢?

鐡達時個周潤發打仗故事明明係作出黎架拉, 同隻錶個牌子有咩關係呢?

去到今時今日, 仍然有c9 照信廣告, 但係已經有一大班練就金剛不壞之軀, 逆看廣告的觀眾

製作廣告變成了和觀眾鬥智鬥力的比賽, 語不驚人誓不休的前提下, 出了好些走火入魔的廣告, 變成比錢拍廣告倒自己米既超夢幻情況

睇完我一定唔會報呢個course

宇宙級經典動L

去到中國, 廣告沒有最囧,只有更囧

根本不是廣告了,是超弩級唬爛了

因為實在太唬爛, 網民作了一系列惡搞版 =w=

這種明刀明槍的還好, 更惡劣的是巧妙的利用邏輯魔術的廣告

信任讓夢想成真-似事而非的口號. 端乎你信任什麼人, 信錯人自然無運行, 信arm 人之外, 夢想是要自己爭取的, 我夢想做歌星是不是信任經理人就夠了? 信任之外,實力不是更重要的原因嗎? 是招為轉移視線

當你比人打劫/意圖強姦,而你反抗, 個賊話:你反抗落去, 對大家都無好處. 如果你諗, 係wor,對”大家”都無好處,而唔反抗,咁你就一定比人強姦埋, 你唔反抗,就對佢有好處.
所謂”大家”, 所謂”好處”, 各自演繹. 是招為偷換概念

看到這兩個費盡心思, 苦心經營的廣告, 實在不能不懷疑政府本身的動機

這個不是廣告,不是無恥,而是恬不知恥

Posted in politic, psychology.


2 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. Tracy says

    Anthony, 多謝你貼d經典廣告,好多我都未睇過。周潤發o個個好好睇ar…唔覺得個戰爭背景有咩問題呢…….上一代的人好多都keep一兩隻有意義的表。

  2. Anthony says

    要是你看過平霸廣告就奇了(我也是特地回頭找的)

    其實戰爭背景唔係問題, 俊男美女,生離死別, 要是真的史料就是完美了這樣(登月的Rolex GMT Master 真的是一個經典)



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.