Skip to content


我覺得係我問題

有個朋友近排對畫畫好有興趣, 最近報了不少繪畫課程, 知道我讀過下畫班, 所以有時會msn問我d 問題, 答多2次,我發覺點答都會激死我, 我腦入面既EQ同心理學課程係佢面前真係不堪一擊…

==============================

友M: 我報左粉彩班, 我究竟應該買乾粉彩定油粉彩呢?
我(……….報course個時你就應該問啦): 你打電話上去問啦,兩樣野完全唔同
M: (課程link) 應該係乾粉彩定油粉彩呢?
我: (看課程介紹, 此課程為…以….提高學員…總之就無提係用咩粉彩): 唔知
M: 乾粉彩同油粉彩有咩唔同?
我(差d想答, 停一停,諗一諗, 無論有咩分別都改變唔到個課程究竟要買乾粉彩定油粉彩, 決定裝死)
幾分鐘後
M:我見到乾粉彩好似貴d
我(何止貴d, 一全盒乾粉彩差唔多要過千, 不過唔通貴d你就會唔讀? 不過呢句我監生吞左, 再裝死, 好彩msn望唔樣 )
M:我驚今次開唔成班, 尋日報,今晚就截左申請
我:咁你都係打上去啦, 順便問埋
M:佢會通知
我(你究竟想知定唔想知呢, 打個電話就解決到既野點解要問個無厘關係既人呢,既然你perfer等又做乜要問呢? =_=
再一陣後
M:收到email通知開唔成班

我(謝天謝地, 問題解決)
===============================

M份人其實無咩野, 不過佢每次”問”我意見都會出事
明明有答案都要問到我答出佢心目中答案, 最抵死係答左佢既答案都仲要challenge番我轉頭

其實係咪反而我唔夠溫柔同關心呢?定係佢太婆媽呢

大家點睇?

Posted in diary.


11 Responses

Stay in touch with the conversation, subscribe to the RSS feed for comments on this post.

  1. TS says

    這裏面有幾個層次。

    如果(你認為)那人有心激你而你嬲,對常人來說我覺得是頗正常的。但如果你知道那人是無意的(可能只是他的性格問題)而你嬲,這可能真是你的問題了。因為那人根本不知道他激嬲咗你。

    如果明知是人有心激你都可以做到唔嬲,那就是高層次的要求了。

    • Anthony says

      M 應該是沒心的, 只係我的邏輯迴路比佢刺激得太犀利

  2. Amy says

    Anthony, 有可能’M'係比較怕make decision, 但又不容易接受他人的意見. 有可能您不是他(她)心目中的軍司. 提議替他(她)找過一個令他(她)信賴的軍司吧!

  3. Amy says

    Anthony, 替他(她)找個他(她)信賴的’軍司’吧! 

    • Anthony says

      呢個分析都幾arm
      但係唔聽意見又唔make decision 咁即係點呢?
      要我做白姐姐同顏聯武? 我淨係聽顏聯武d節目已經想死…

  4. Amy says

    Anthony, 我身邊都有一個類似人物. 每次我比完意見, 她都會再問另一個人. 這樣我終於明白個中道理. 由她問完, 您答左佢咪算盡左朋友的義務. 何需咁介懷呢!

  5. Tracy says

    Hi, Anthony, 從我的角度,我完全看不出這位朋友有心要激嬲你,只不過有點猶豫不決,或者只是想找個話題和你說說話,選擇畫畫無疑是一個好的話題,至少是你感興趣的。

    如何回答取決於你心目中和他/她的關係,如果你珍惜和他/她的關係的話,請用一些溫柔及較長的語句來回答,比如你就o甘答“唔知”,對方反而會有hard feeling, 特別是女性。當然如果你不珍惜(不重視)這個朋友,你的回答就已經很好了,只是不用生氣啦, 哈哈。

    • Anthony says

      得,明白,我應該要有多d耐性
      (edit)等等… 我應該即刻練習下
      多謝Tracy你既意見, 咁敷衍自己朋友實在好唔應該既, 多d耐性傾多兩句又唔會好side昤間,而且
      “錢,再賺就有了, 但是用錢買不到的東西(親情,友情,愛情….. 一點一滴都要好好珍惜, 不可以浪費”
      明明自己上個post就講過…

  6. Tracy says

    haha, 其實這就是男性思維與女性思維的不同呀。女性思維的人(不一定是女性,也包括部分男性)問你一個問題,並不一定要得到solution, 只不過想和你分享一下自己的感受。男性思維的人卻覺得“你問得我,就是要solve個problem“。

    • TS says

      Tracy, thanks for the secret!

  7. Teresa says

    我都同意M可能只係搵個覺得你會有興趣嘅話題嗲吓,無乜特別意思嘅。不過又有可能M崇拜咗你博學好耐想同你分享吓佢嘅進步囉。;p
    點都好,我就唔覺得你或M有問題o勒。
    不如諗吓,”無事常相見” 都係好事丫,Friends嘛!



Some HTML is OK

or, reply to this post via trackback.